Monday, September 22, 2008

Ιωάννης Α. Αγγελικούσης

Ιωάννης Α. Αγγελικούσης

Ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης είναι γιος του Αντώνη Αγγελικούση και της Μαρίας Παπαλιού και διακρίνεται για τη διορατικότητά του, την προσήλωσή του στην ελληνική σημαία και την προτίμησή του στα ελληνικά πληρώματα. Είναι ένας από εκείνους τους εφοπλιστές που καθιέρωσε την επιμόρφωση των στελεχών του και την συνέχιση της καταβολής μηνιαίας αμοιβής και στη διάρκεια της αδείας και της ανάπαυσης των ναυτικών μετά από ναυτολόγηση. Ουσιαστικά δηλαδή έχει δημιουργήσει «δεξαμενές δικών του ναυτικών, κυρίως αξιωματικών».
Ο πατέρας ΑγγελικούσηςΟ πατέρας του κ. Αγγελικούση στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα σταδιοδρόμησε ως ασυρματιστής του Εμπορικού Ναυτικού, στη συνέχεια έγινε ναυτικός πράκτορας στην εταιρεία του Νικολάου Παπαλιού και αργότερα έγινε συμπλοιοκτήτης μαζί με άλλους ανερχόμενους τότε εφοπλιστές.Ο Α. Αγγελικούσης, που γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου το 1918 και πέθανε τον Ιούνιο του 1989, αμέσως μετά την επικράτηση των Γερμανών, το 1941, μετέβη στη Μέση Ανατολή και από εκεί σχεδίασε και συμμετείχε στην ριψοκίνδυνη αποστολή της αιχμαλωσίας και της απαγωγής του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης, στρατηγού Κράιπε. Για την δραστηριότητά του αυτή τιμήθηκε δύο φορές από την ελληνική πολιτεία. Ο Α. Αγγελικούσης βέβαια σύντομα έγινε μεγάλος εφοπλιστής και όταν πέθανε είχε 45 πλοία.Ο Α. Αγγελικούσης διακρινόταν για τη μνήμη του. Δεν ξεχνούσε τίποτε, θυμόταν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Το έτος 1950 αγόρασε το πρώτο του σκάφος, το «Αστυπάλαια». Στη συνέχεια δημιούργησε την εταιρεία Α. Αγγελικούσης & Δ. Ευθυμίου, ενώ το 1960 συνεργάσθηκε με τους εφοπλιστές του Λονδίνου Περατικό, Ξυλά, Ανδριανόπουλο και Ιγγλέση και ίδρυσαν την εταιρεία Pegasous Ocean Service με έδρα τη βρετανική πρωτεύουσα. Το 1968 αποχώρησε από το σχήμα αυτό και μαζί με τον Δ. Ευθυμίου ίδρυσε την εταιρεία Agelef, πάλι στο Λονδίνο. Το 1971 ίδρυσε την Anangel Shipping Enterprises. Το 1973 δεν παραβρέθηκε σε ειδική τελετή για τα 3.000 πλοία με ελληνική σημαία που οργάνωσε η χούντα και ήταν από τους λίγους εφοπλιστές που περιφρόνησε τους συνταγματάρχες.Το 1972 από τη Bank of Chicago εξασφάλισε ένα κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δάνειο το πήρε η εταιρεία του Angelicoussis Shipholding Group Ltd. Και άρχισε η μεγάλη πορεία. Κάποτε ένας φίλος του τον έπεισε στα μέσα της δεκαετίας του '60 να συμμετάσχει σε μια μικρή επιχείρηση για την κατασκευή και εκμετάλλευση ξενοδοχειακής μονάδας. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο φίλος του ήταν «όλα τα αβγά δεν πρέπει να τα βάζεις σε ένα καλάθι». Για την απόφασή του αυτή, σχολίαζε συχνά. Ελεγε: «Εκτός από το αρχικό κεφάλαιο που κατέθεσα, κάθε χρόνο με την έκδοση του ισολογισμού, καταθέτω και το δικό μου μερτικό στις ζημιές. Τα αβγά δεν πρέπει ποτέ να τα βάζεις όλα σε ένα καλάθι, αλλά όταν τα βάλεις και σε δεύτερο, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τον έλεγχο και την παρακολούθηση, αλλιώς ή τα αβγά θα σπάσουν ή θα τα κλέψει αυτός που τα παρακολουθεί».
Η εισαγωγή στη Νέας ΥόρκηΠάντως η επιρροή του κ. Ι. Αγγελικούση στον πατέρα του ήταν εμφανής στη συνέχεια της πορείας της εταιρείας, αφού σχεδίασε την εισαγωγή της ναυτιλιακής εταιρείας στα ξένα χρηματιστήρια. Ηταν η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια που τόλμησε το εγχείρημα αυτό. Το έτος 1987 ίδρυσαν την εταιρεία Anangel American Shipholding Ltd, σε συνεργασία με την American Express Bank και εισήγαγαν μετοχές της εταιρείας αυτής στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λουξεμβούργου.Το 1989 πέθανε ο Αντώνης Αγγελικούσης και την εταιρεία ανέλαβαν ο Γιάννης και η αδελφή του Αννα. Το 2001 ο κ. Γ. Αγγελικούσης αγόρασε το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και ακολούθησε τη δική του αυτόνομη εφοπλιστική δραστηριότητα. Προηγουμένως, ένα χρόνο ενωρίτερα είχε ανεξαρτητοποιηθεί και η αδελφή του Αννα, όπου μαζί με τον σύζυγό της κ. Χρήστο Κανελλάκη, αντιπρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ίδρυσαν την ναυτιλιακή εταιρεία Alpha, η οποία σήμερα διαχειρίζεται 17 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.991.384 dwt.Ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Harvard, Business Administration. Νυμφεύθηκε την Ελισάβετ και απέκτησε μία κόρη, την Μαρία.
Βράβευση από τους Lloyd'sΤον Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε από τους Lloyd's List ως «Η Προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας για το έτος 2005» στη διάρκεια της απονομής των ετησίων βραβείων της έγκυρης βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας. Εκείνη τη βραδιά, παρουσία της μητέρας του Μαρίας, η οποία μόλις είχε αφιχθεί από τις ΗΠΑ, υπογράμμισε τον βαθύ του σεβασμό στον πατέρα του, από τον οποίο, όπως ο ίδιος είπε, έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς. «Ξεκίνησα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε ημέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα».Ο κ. Αγγελικούσης δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο της συζύγου του και τη στήριξή της στις δύσκολες στιγμές και στα «υp and down» η οποία κατάγεται από το Χιούστον του Τέξας. Μάλιστα, έκανε εντύπωση η δήλωσή του κατά την ευχαριστήρια ομιλία του: «Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας».Το βραβείο των Lloyd's του απενεμήθη δύο μόλις χρόνια, από την ίδρυση της εταιρείας του Maran Gas η οποία εξειδικεύθηκε στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς υγραερίου. Η εταιρεία παρέλαβε μέσα στο 2005 δύο νεότευκτα πλοία και τότε ναυπηγούσε άλλα δύο τα οποία παραδόθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια, το 2006 και το 2007.
Προτίμηση στους Ελληνες ναυτικούς και στην ελληνική σημαίαΟ κ. Ι. Αγγελικούσης πρωτοστατεί στην προσπάθεια υποστήριξης της ελληνικής σημαίας, δεδομένου ότι το σύνολο των 60 πλοίων του είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό νηολόγιο.Ομως, δεν δίστασε, τον Μάιο του 2006, να στείλει ένα μήνυμα προς τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ότι «αν δεν λάβει η κυβέρνηση μέτρα υποστήριξης της ελληνικής σημαίας, τότε θα σηκώσει άλλες σημαίες στα πλοία του».Το μήνυμα αυτό ήταν έμμεσο, αφού ύψωσε την σημαία Μάλτας στο νεότευκτο capesize πλοίο του «Anangel Sailor». Ο ξένος Τύπος αλλά και ο ελληνικός ερμήνευσαν την κίνηση αυτή του κ. Ι. Αγγελικούση ως «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση. Μάλιστα η εβδομαδιαία ναυτιλιακή εφημερίδα «TradeWinds» χαρακτήρισε την κίνηση Aγγελικούση «ευθεία προειδοποιητική βολή» του προς τις ελληνικές αρχές.Ο ίδιος ο κ. Ι. Αγγελικούσης δεν προέβη τότε σε καμία δήλωση, απλά είχε επισκεφθεί τον αρμόδιο υπουργό και συνηγόρησε στον προβληματισμό που του είχε θέσει το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το μέλλον του ελληνικού ποντοπόρου πλοίου. Ωστόσο φέρεται ότι δήλωσε: «Ακούσαμε πολλά επί χρόνια, γεγονός είναι ότι η ελληνική σημαία δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική γι' αυτό πήραμε την σχετική απόφαση». Ο κ. Ι. Αγγελικούσης ως άνθρωπος βρίσκεται στον αντίποδα της εκρηκτικότητας του Ωνάση και του Νιάρχου. Σοβαρός, ολιγομίλητος και απρόσιτος. Ωστόσο διακρίνεται από σταθερές αρχές, όπως είναι η προτίμησή του στους Ελληνες ναυτικούς και στην ελληνική σημαία. Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα εθνικά κεφάλαια της χώρας.

No comments: